Gyűjtőkémények

Gyűjtőkéményeket 1960-1980 közötti időszakban építették, elsősorban házgyári elemekből készült panelházakba, az ország egész területén.

A gyűjtőkémény olyan, egymás fölötti lakásokon áthaladó kémény, melybe lakásonként egy vagy több gázüzemű, átfolyós fali fűtőkészüléket csatlakoztatnak.

Ezek többnyire fürdőszobai melegvíz előállító berendezések, melyek szakaszos működésűek.

A gyűjtőkémény 40 x 40 x 40 cm méretű betonelemekből készül, melyeket egymásra helyeznek, és habarccsal kötnek össze. A beton elemekben kör keresztmetszetű nyílás van. A legkisebb átmérő 17,5 cm , a legnagyobb átmérő 25 cm .

A gyűjtőkémények építésekor nem megfelelő minőségben végezték el a munkát. Ez jelentkezhet oly módon, hogy betonelemeket összekötő habarcs “belóg “a kéménycsőbe, vagy éppen az elemek között nincs habarcs, rés van. Nem megfelelő a belső átmérő. Felül kisebb, alul nagyobb lyukméretű blokkok vannak. A beton elemek oldalirányban elcsúszott állapotban vannak. És még számtalan hiba, ami az akkori magyarországi építkezéseken előfordulhatott.

Gázfűtés esetén a meleg füstgázokból a hidegebb kémény falára savas-vizes kondenzátum csapódik ki. Ez a híg sav tönkreteszi a maltert, betont. Réseket tud képezni a lakóhelységek falán. Ez csökkentheti a huzat hatását, és egyben utat nyit a füstgáz beáramlásának a lakóhelységbe.

A technologia menete:

Gyűjtőkémény felmérése:
A gyűjtőkémény felújítását megelőzően felmérésre kerül a kürtő műszaki állapota, meg kell mérni annak belső keresztmetszetét, ellenőrizni kell a kéményre kötött tüzelőberendezések típusát, műszaki állapotát.

Előkészítő munkálatok:
A gyűjtőkémény teljes hosszában biztosítani kell a megfelelő belső keresztmetszetet, ezért első lépésként -a kémény állapotának megfelelő berendezéssel- a kürtőt meg kell tisztítani és az esetleges szűkületek meg kell szüntetni.

A gyűjtőkémény bélelése:
Az előkészítő munkák és az új bekötőelemek kürtőbe történő behelyezése után a gyűjtőkémény méretére gyártott, lágy FuranFlex bélésanyagot beengedik a kéménybe. A két végét lezárva, először levegővel, majd egy speciális berendezéssel gőzzel is felfújják.
A bélésanyag a nyomás hatására kisimul a kürtő falára, végül a gőz hatására kikeményedik.
A kikeményedést követően a bekötőidomok 3-5 cm-es körzetét helyreállítják, a kéményre szükséges idomokat / ellenőrzőidom, huzatnövelő, stb./ felszerelik.

A munka elenörzése:
A kéménykürtő javítását követően a biztonságtechnikai szempontból fontos gázkészülékenkénti huzatmérést és légbeeresztők ellenőrzését / behelyezését el kell végezni.

Ventillátorrál szerelt gyűjtőkémények:
Cégünk, ventillátorral szerelt gyűjtőkémények kiépítését is vállalja.