Kéménybélelés

Az égéstermékelvezető rendszer beépítésének ismertetése:

A kéménybélelési munkafolyamat a hőre keményedő műgyanta, a kor acél és az alumínium bélelési technológia alkalmazásakor egy pontos műszaki egyeztetéssel kezdődik, melynek során a gépészet tervezőjével vagy a tulajdonossal egyeztetésre kerülnek a kéményre kötendő készülék műszaki paraméterei. Készülék típusa, égéstermék-elvezető keresztmetszete, teljesítmény, helyiség légellátása, stb.

Ezek  és a helyszínen megbeszéltek alapján lesz kiválasztva a kéménykürtőbe beépítendő égéstermékelvezető rendszer.

A munka felmérése:

Fentiek alapján az alábbiakban kerül felmérésre a bélelendő kéménykürtő:
belső felület állapotának vizsgálata,
hosszúság megállapítása,
találhatóak-e a kéménykürtőben elhúzások, illetve ezek milyen mértékűek,
mekkora a kürtőkeresztmetszet,
szükség esetén bővíthető-e a meglévő keresztmetszet,
szükség lesz-e a falazat megbontására a kürtő bélelése során.

Mit is nevezünk a kéménybélelésnek?

Magyarországon a kémények túlnyomó részét eredetileg nem gázfűtéses berendezésekhez tervezték, így nem vették figyelembe az ezen készülékek üzemelése során keletkező kémiailag igen aktív maró anyagok jelenlétét, melyek a kéményt tönkre teszik.

A károsodás a következőképen zajlik: a gáz égésekor nagy mennyiségű víz keletkezik, mely szintén az égés során keletkező széndioxiddal, szénmonoxiddal, valamint a kénnel szénsavat, kénessavat, valamint kénsavat képez.

Ezek először a kémény belső falán lévő mésztartalmú vakolatot támadják meg, majd eltűnik a téglák közti habarcs is. Az ilyen kéményeknél gyakori a dugulás, kéményjárat beszűkülése a becsúszó tégláktól ilyenkor fordulhat elő, hogy a füstgáz bejut a lakótérbe. A helyzet a 70-es években épült társasházak betongyűrűből épült gyűjtőkéményeinél sem jobb, ugyanis a savak az ilyen kéményeket is kikezdik. A mostani rendelkezések szerint új gázkészülék beszerelésekor a kéményt kötelező valamilyen ÉMI minősített technológiával kibélelni.

Ez azt jelenti, hogy a kéményt belülről olyan védelemmel látják el, amely ellenáll a savas kémhatásnak. Erre a célra általában alumínium vagy rozsdamentes acél valamint műgyanta béléscsöveket alkalmaznak.

Egy db egyedi kémény kibélelése a kéménytest állapotától függően egyéb akadály nélkül       Kb:1 nap