Kéménybélelés

A HőRE KEMÉNYEDő MűGYANTA KÉMÉNYBÉLÉSCSő- RENDSZER BEÉPÍTÉSÉNEK TECHNOLÓGIAI ISMERTETÉSE

A kéménybélelési munkafolyamat a hőre keményedő műgyanta bélelési technológia alkalmazásakor egy pontos műszaki egyeztetéssel kezdődik, melynek során a gépészet tervezőjével vagy a tulajdonossal egyeztetésre kerülnek a kéményre kötendő készülék műszaki paraméterei (készülék típusa, égéstermék-elvezető keresztmetszete, teljesítmény, helyiség légellátása, stb.)

A munka felmérése:

Fentiek alapján az alábbiakban kerül felmérésre a bélelendő kéménykürtő:
belső felület állapotának vizsgálata,
hosszúság megállapítása,
találhatóak-e a kéménykürtőben elhúzások, illetve ezek milyen mértékűek,
mekkora a kürtőkeresztmetszet,
szükség esetén bővíthető-e a meglévő keresztmetszet,
szükség lesz-e a falazat megbontására a kürtő bélelése során.

Mi a Kéménybélelés?

Magyarországon a kémények túlnyomó részét eredetileg nem gázfűtéses berendezésekhez tervezték, így nem vették figyelembe az ezen készülékek üzemelése során keletkező kémiailag igen aktív maró anyagok jelenlétét, melyek a kéményt tönkreteszik.

A károsodás a következőképen zajlik: a gáz égésekor nagy mennyiségű víz keletkezik, mely szintén az égés során keletkező széndioxiddal, szénmonoxiddal, valamint a kénnel szénsavat, kénessavat, valamint kénsavat képez.

Ezek először a kémény belső falán lévő mésztartalmú vakolatot támadják meg, majd eltűnik a téglák közti habarcs is. Az ilyen kéményeknél gyakori a dugulás, kéményjárat beszűkülése a becsúszó tégláktól ilyenkor fordulhat elő, hogy a füstgáz bejut a lakótérbe. A helyzet a 70-es években épült társasházak betongyűrűből épült gyűjtőkéményeinél sem jobb, ugyanis a savak az ilyen kéményeket is kikezdik. A mostani rendelkezések szerint új gázkészülék beszerelésekor a kéményt kötelező valamilyen ÉMI minősítet technológiával kibélelni.

Ez azt jelenti, hogy a kéményt belülről olyan védelemmel látják el, amely ellenáll a savas kémhatásnak. Erre a célra általában alumínium vagy rozsdamentes acél béléscsöveket alkalmaznak az előbbire 5 az utóbbira 10-év garanciát vállalnak gyártóik.

Mindkét technológia hátránya azonban, hogy csak egyenes kéménybe építhető be falbontás nélkül. Ha a kéménybe úgynevezett elhúzás van, a falat ki kell bontani, és könyököket kell beépíteni, ami a kivitelezést drágítja és időigényes.

Arról nem is szólva, hogy a kéménytestet mindenképen több darabol kell kialakítani, így a lég áramlás sem tökéletes, és a megfelelő tömítés megoldása is nehézkes. Ahagyományos technológiákkal szemben mi a furánflex technológiát is alkalmazzuk.

Ennek lényege hogy az adott kéményhez egyedileg elkészített többrétegű kompozit tömlő lágy állapotban egy darabban tetszőleges geometriájú kéménybe behúzható anélkül hogy a falat meg kéne bontani. Behúzás után a tömlőt felfújuk, ami így felveszi a kémény alakját, és a hőkezelés után kemény, gáztömőr felületet ad.

Egy db egyedi kémény kibélelése a kéménytest állapotától függően kb.: 2-5 óra